expert talks

Tijdens dit deel van het programma komen verschillende professionals uit de film-, documentaire-, muziek- of crossover wereld het podium op om te vertellen over hun ervaringen, interessante projecten en innovatieve ideeën om makers in het publiek te inspireren en verdere discussies op gang te brengen. De talks zijn opgedeeld in de categorieën CrossoverHands-On and Master

CROSSOVER TALK

Innovatie en nieuwe media ontmoeten documentairefilm daar waar ze grenzen overschrijden tussen realiteit, muziek en visuals. De spreker laat nieuwe ideeën zien over de representatie van de werkelijkheid en het gebruik van verschillende media om dit te realiseren. 

Dit jaar presenteert Victorine van Alphen het project Immortelle van Line Katcho, dat getoond zal worden op het Kaboom Animation Festival

Victorine van Alphen is een transdisciplinair onderzoeker, audiovisuele kunstenaar, futuroloog, curator en filosoof uit Amsterdam. Ze won de Gouden Kalf (Nederlands Film Festival ’21) voor haar futuristische, immersieve ‘instituut’: IVF-X Posthuman Parenting in Hybrid Reality. Een werk dat – net als zijzelf – voorbij disciplines en genres gaat.

 

 

Immortelle is een atmosferisch en figuurlijk werk dat het vluchten en vallen van psychologische weerstand illustreert. Met een cathartische stroom van sonische en visuele fragmenten opent dit onvoorspelbare stuk een deur naar hoe een geest in 

Immortelle is een atmosferisch en figuurlijk werk dat het vluchten en vallen van psychologische weerstand illustreert. Met een cathartische stroom van sonische en visuele fragmenten opent dit onvoorspelbare stuk een deur naar hoe een geest in interne onrust de buitenwereld opnieuw definieert. De kijker reist door verschillende scènes en seizoenen, baant zich een weg door evocatieve lege structuren, waadt door golven en bergtoppen, ontmoet een aanwezigheid in een vacuüm.

Line Katcho is een componist en audiovisueel kunstenaar uit Montréal, voornamelijk geïnteresseerd in beeld en geluid als demonstraties van kinetische materie: gebaren, krachten of beweging. Ze onderscheidt zich door haar experimentele aanpak en affiniteit voor perceptuele speelsheid.

HANDS-ON TALK

In deze talk kijken we naar de meer praktische en technische aspecten van het gebruik van archiefmateriaal. De sprekers zullen hun visie op het onderwerp delen, inclusief tips en advies vanuit hun eigen perspectief en expertise.

Beeld en Geluid presenteert filmmakers tijdens deze talk inzicht in het gebruik van hun visuele en audio archief, met extra aandacht voor muziekdocumentaires. Harry van Biessum bespreekt hoe auteursrechtelijk beschermd archiefmateriaal en licenties veilig gebruikt kunnen worden. Kristina Petrasova zal het programma een twist geven vanuit een educatief perspectief.

Foto: Jac. de Nijs, Nationaal Archive / Anefo

Beeld en Geluid beheert een van de grootste gedigitaliseerde mediabibliotheken ter wereld, vol met radio-, televisie-, YouTube-video’s, objecten, geschreven pers, podcasts en games. Ze bewaren hun dagelijks groeiende mediaverzameling als cultureel erfgoed. Tegelijkertijd volgen ze nauwgezet alle ontwikkelingen in het wereldwijde medialandschap. Hun uitgangspunt in alles wat ze doen, is het belang van vrije media voor onze democratie.

MASTER TALK

Muziekdocumentairemaker Frank Scheffer zal met ons in gesprek gaan over zijn vruchtbare carrière. Hij is geen vreemde in het gebruik van archiefmateriaal in muziekdocumentaires. Zijn combinatie van archiefmateriaal met gefilmde gesprekken zorgt voor gelaagde en prikkelende documentaire portretten.

Frank Scheffer is een Nederlandse cameraman en producent van documentairefilms, vooral bekend om zijn werk Conducting Mahler over het Mahler Festival van 1995 in Amsterdam met Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Riccardo Muti en Simon Rattle. Sinds zijn eerste film, Zoetrope People, gewijd aan Francis Ford Coppola, waarin lange sequenties met zanger Tom Waits voorkomen, is muziek een constante factor in zijn filmografie gebleven.

Zijn documentaire portretten en experimentele films over belangrijke figuren zoals Frank Zappa, Elliott Carter, Pierre Boulez, Gustav Mahler, Brian Eno, Igor Stravinsky, Steve Reich en Philip Glass vormen een panorama van 20e-eeuwse muziek.

Een greep uit zijn filmografie:
The Inner Landscape (2019)
Frank Zappa: A Pioneer of the Future of Music, Part 1 & 2(2007)
How To Get Out of The Cage (A Year with John Cage)
 (2012)
Tea
(2005)
A Labyrinth of Time – Elliott Carter (2004)
Frank Zappa – Phase II, The Big Note (2002)
In the Ocean (2001)
Frank Zappa: The Present Day Composer Refuses To Die (2000)
Voyage à Cythère – Luciano Berio (1999)
Brian Eno’s Music for Airports (1999)
Conducting Mahler (1996)
Karlheinz Stockhausen (1996)
From Zero – John Cage (1995)
Symphonie pour instruments à vent & cinq pièces orchestrales – Arnold Schönberg (1994)
Eclat – Pierre Boulez (1993)
The Final Chorale – Igor Stravinsky (1990)
Time is Music- Elliott Carter (1987)
Avalokiteshvara (portrait of the Dalai Lama) (1983)
Zoetrope People (1982)

PROGRAMMa

Expert Talks
Dinsdag, 11 april van 19:00 to 20:30
1. Crossover Talk
2. Hands-On Talk
3. Master Talk

Locatie
Melkweg

Prijs
Toegang is €5, of gratis voor Cineville pashouders.

Industry nieuwsbrief

Blijf up to date met onze Industry Meetings en schrijf je in voor onze professionele nieuwsbrief!

industry meetings ARCHIef

Bekijk de vorige Industry Meetings en abonneer je op ons YouTube kanaal!

De Industry Meetings zijn mogelijk gemaakt door: